Livia Stanescu Dincuta
Această campanie s-a desfăşurat în perioada 21 octombrie-21 noiembrie 2014 din dorinţa de a aduce o schimbare pozitivă în comportamentul copiilor, care deveniseră din ce în ce mai agitaţi, mai neatenţi în timpul orelor.
Li s-a explicat copiilor efectele nocive ale televiziunii şi calculatorului asupra sănătăţii mentale. Cercetările au demonstrate faptul că atunci când ne uităm la televizor, regiunile mai înalte ale creierului sunt oprite, şi toate activităţile sunt transferate către regiunile mai de jos ale creierului. Studiile au dovedit că, pe termen lung, prea multă activitate în creierul inferior determină atrofierea regiunilor creierului superior. Copiii de vârstă şcolară care urmăresc frecvent programe TV dau randament mai slab în testele de memorie şi citire; se constată de asemenea un deficit de atenţie şi o mai slabă concentrare.
În această perioadă de campanie de conştientizare, elevii clasei a III-a nu au avut voie să urmărească desene animate şi nici să se joace pe calculator, tabletă etc. În schimbul acestor activităţi, copiii au fost sfătuiţi să citească, să se joace în aer liber.
Primele rezultate nu s-au lăsat prea mult timp aşteptate, astfel încât după prima săptămână de campanie s-au observat mici rezultate: elevii erau mai liniştiţi, mai puţin agitaţi şi mai atenţi la ore. Spre sfârşitul perioadei s-a observat şi o creştere a capacităţii de concentrare.
Campania a durat doar câteva săptămâni, dar noi îi sfătuim în continuare pe copii să micşoreze numărul minutelor petrecute în faţa calculatorului sau a televizorului, căci aceste activităţi nu le afectează doar sănătatea mentală ci şi relaţiile cu cei din jur.
CAMPANIE ŞCOLARĂ
"O LUNĂ FĂRĂ TEHNOLOGIE"
În perioada 21 octombrie – 21 noiembrie 2014 elevii clasei a III-a vor realiza un experiment ce constă în a renunţa la tehnologie ( televizor- desene animate, calculator, jocuri electronice) în favoare altor activităţi (lectură, sport, activităţi casnice, desen, meşterit, jocuri de construit, jocul cu prietenii/ familia, plimbări în aer liber etc).
Este cunoscut faptul că privitul prea mult timp la TV, jocurile pe calculator vor duce în timp la :
- probleme de învăţare (slăbesc capacitatea de a asculta şi de a înţelege)
- probleme de atenţie şi hiperactivitate
- violenţa de pe ecran şi jocurile video aduc violenţa în lumea reală, copiii devenind mai puţin capabili să-şi controleze impulsurile violente
- retragere socială, introversie
- toleranţă scăzută la frustrare
- impulsivitate excesivă
Ne aşteptăm ca la finalul experimentului să constatăm că sunt schimbări pozitive atât în comportament cât şi în rezultatele şcolare.
TE INVIT SĂ TE ALĂTURI !
Semnătura ta certifică faptul că te alături campaniei noastre
*Rezultate:
După prima săptămână fără tehnologie s-au observat schimbări în comportamentul copiilor, în sensul că au fost mult mai atenți și mai receptivi la ore, mai cooperanți unii cu ceilalti. Mulți dintre ei ți-au ocupat timpul liber citind sau jucându-se.
No comments:
Post a Comment